Keskuspuistolaiset Mikko ja Anni haluavat lisää rohkeutta ja läpinäkyvyyttä Suomen nuorkauppakamareihin!

Nuorkauppakamarissa on paljon tekemisen paikkoja. Omassa kamarissa ja sen hallituksessa pääsee toimimaan kamaritoiminnan ytimessä eli paikallistasolla. Alueella on myös omat toimijansa, mutta kaikkien Suomen nuorkauppakamareiden yhteistä tekemistä pääsee kehittämään kansallisella tasolla toimimalla Keskusliitossa.

Ensi vuonna Keskuspuiston kamarista pääkallopaikalla on peräti kaksi tekijää: talousjohtaja Mikko Manninen sekä viestintäpäällikkö Anni Rasinen.

Miksi haitte kansalliseen virkaan? Mitä haluatte saavuttaa?

Mikko:
Talous on oma intohimoni ja koen, että minulle on siihen paljon annettavaa. Olen saanut itselleni kamaritoiminnasta paljon hyvää ja koen, että nyt olisi aika antaa jotakin vielä takaisin.
Haluan, että järjestömme talousprosessit virtaviivaistuvat lisää, jolloin aikaa vapautuu enemmän lisäarvoa tuottavaan tekemiseen. Lisäksi haluan tarjota oppia ja innostusta kaikille niille, joita talous kiinnostaa niin kamarissa kuin työelämässä. Tulemmekin tarjoamaan kansallisen taloustiimin toimesta mm. verkostoitumista ja koulutuksia kaikille taloudesta kiinnostuneille jäsenille

Anni:
Haluan vaikuttaa toimintamme kehittymiseen kansallisella tasolla erityisesti viestinnän osalta ja tarjota käyttöön osaamistani. On todella mielenkiintoista päästä vaikuttamaan ja näkemään toimintaa yli kamarirajojen. Haluan erityisesti auttaa viestintäkanavien uudistuksessa ja muutosten jalkauttamisessa.
Viestintäkanavamme kansallisella tasolla ovat isossa muutoksessa. Teams pitää saada laajasti käyttöön, lanseerata intra ja webbisivut. Lisäksi Meriittiä tullaan kehittämään digitalisoinnin suuntaan. Kaikki tämä tarjoaa myös todella hienon mahdollisuuden terävöittää viestintää ja miettiä mikä kanava on mitäkin varten.
On hienoa päästä vaikuttamaan siihen miltä viestintämme näyttää 2020-luvulla. Lisäksi on todella mielenkiintoista tutustua laajemmin kamarilaisiin ympäri Suomen.

Kertokaa tähän astisesta kamariurastanne?

Mikko:
Liityin Keskuspuiston jäseneksi lokakuussa vuonna 2014. Samaisessa jäsenkokouksessa minut valittiin TREASiksi, mikä oli taloustaustani takia luonteva virka aloittaa hallitusura. Siitä matka jatkui DP-polun kautta kamarimme puheenjohtajaksi vuonna 2017.
”Virkaura” houkutteli vielä tämän jälkeenkin, mutta halusin nähdä mitä järjestössämme tapahtuu kansallisella tasolla. Ensimmäinen kansallinen virkani oli Projektit ja toiminta -päällikkö vuonna 2018, josta jatkoin saman lohkon johtoon yhteiskuntavaikuttamisen kehitysjohtajaksi 2019 ja ensi vuonna matkani jatkuu kansallisena talousjohtajana. Ensi vuosi on viimeinen jäsenvuoteni, joten ympyrä niin sanotusti sulkeutuu talouden parissa, josta se aikanaan alkoi.

Anni:
Olen ollut kamaritoiminnassa mukana jo kymmenen vuotta! Alkuvuodet keskytyin Keskuspuiston toimintaan, ensin COMmina ja myöhemmin DP:nä ja puheenjohtajana. Puheenjohtajuuden jälkeen halusin nähdä miltä toiminta näyttää kamarin ulkopuolella ja toimin alueella R-BUSsina.
Projektien toteuttaminen on aina ollut lähellä sydäntäni ja haaveilin ison kokouksen järjestämisestä. Toisella yrittämällä saimmekin järjestelyoikeudet kansalliseen vaalikokouseen 2018. Olin tapahtuman kokouspäällikkönä, ja tapahtuman toteuttaminen vei kaikkinensa noin puolitoista vuotta. Loppuvaiheessa hyvinkin intensiivisesti. Halusin myös nähdä miten vielä isompaa tapahtumaa järjestetään ja hain mukaan Tallinnan maailmankokoustiimiin. Olin mukana kokouksen viestintä- ja markkinointitiimissä ja pääsinkin tutustumaan virolaisiin kamarilaisiin, mikä oli todella antoisaa. Hain ja pääsin myös tuomaroimaan eurooppa- ja maailmankokouspalkintoja.
Kesällä havahduin siihen, että minulla on enää kaksi vuotta toimintaa jäljellä. Halusin nähdä vielä kansallisen tason ja hain kansalliseksi viestintäpäälliköksi. Nyt pääsen siis myös näkemään miten Keskusliitto toimii.

Mitä eväitä Keskuspuistosta olet saanut Keskusliitossa toimimiseen?

Mikko:
Keskuspuiston TREAS-virka opetti minulle paljon kamarin talouden hoitamisesta. Lisäksi Keskuspuistossa toimiminen auttaa minua hahmottamaan, mitä meidän tulisi kansallisella tasolla tehdä ja tarjota, jotta voisimme vauhdittaa kamareidemme kannattavaa kasvua ja ennen kaikkea jäsentemme menestystä työelämässä.
Keskuspuisto antaa minulle elinvoimaa, jotta sydämeni jaksaa sykkiä isosti tälle harrastukselle ja kotikamari on aina ollut minulle paikka, mistä saa energiaa ja hyvää fiilistä.

Anni: Keskuspuisto on mahtava paikka kasvaa erilaisiin tehtäviin ja rooleihin. Erityisesti hallitustyöskentely on tullut minulle tutuksi. Erilaisilla rooleissa ja projekteissa pääsee haastamaan itseään ja kokeilemaan asioita, joita ei ehkä työelämässä tule tehtyä.
Puheenjohtajuus oli minulle erityisen tärkeä kokemus. Kaikkiaan olen oppinut kamaritoiminnassa todella paljon!

Jos voisit muuttaa yhden asian nuorkauppakamaritoiminnassa, mikä se olisi?

Mikko:
Haluaisin, että olisimme rohkeampia ja tekisimme nykyistä vaikuttavampaa kamaritoimintaa. Aivan liian usein jäämme toistamaan jo tehtyjä projekteja ja joskus niiden tekijät jopa kaikkoavat toiminnasta. Perinteet ovat hyväksi, mutta on tärkeää varmistaa, että kamaritoiminta kehittyy, pysyy kiinni ajassa ja tuo yhä vaikuttavampia positiivisia tuloksia ympäröivään yhteiskuntaan.

Anni:
Lisää läpinäkyvyyttä ja mahdollisuutta saada tietoa ja kuulla mitä toiminnassamme tapahtuu ympäri Suomen! Tähän pääsen nyt itse vaikuttamaan ensi vuoden roolissani. Viestintä on todella keskeinen asia toimintamme tunnettuuden ja kehittymisen kannalta.

Tehkää hyvää työtä Keskusliitossa, Mikko ja Anni!