5 syytä miksi Sitoumus2050 – tai muu elämäntapamuutoslupaus – kannattaa tehdä?

1. Näin ei voi jatkaa. Ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä ja se onnistuu vain, jos muutamme käytöstämme ja sitä miten tällä hetkellä elämme elämäämme. Toimimattomuus ei ole vaihtoehto.

2. Kaikkien on tärkeää kantaa kortensa kekoon. Valtioiden, yritysten ja suurten toimijoiden teot ovat merkittäviä, mutta niin on myös yksilöiden. Sitrankin mukaan ”elämäntapojemme muuttamisella voisikin olla näkyvä ja nopea vaikutus hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä erityisesti niillä kulutuksen osa-alueilla, jotka eivät ole lukittuneet olemassa olevaan infrastruktuuriin.”

3. Vaikka omat yksittäiset tekosi voivat tuntua mitättömiltä, yksikin kasvisruokapäivä viikossa tai kerran pyörään vaihdettu automatka on askel oikeaan suuntaan. Mikään muutos ei ole liian pieni ja sitoutuminen yhteiseen taistoon ilmastonmuutoksen torjumiseksi on myös psykologisesti tärkeä.

4. Sitoumus2050-sivuston elämänatapatesti ja sen pohjalta tehtävä oma sitoumus on konkreettinen väline, josta saat vinkkejä miten arkea voisi muuttaa kestävämpään suuntaan. Elämäntapatesti ja muutosvinkit eivät toki ole täydellisiä ja osasta voi olla eri mieltä, mutta on tärkeää edes pysähtyä pohtimaan omia valintojaan.

5. Suomesta ja maailmalta löytyy muitakin elämäntapatestejä sekä tietoa ja vinkkejä miten voit tehdä muutoksia kulutustottumuksiisi. Jos Sitoumus2050 ei tunnu omalta, tee jotain muuta. Tärkeintä on, että teet jotain!

Keskuspuiston nuorkauppakamari haluaa rohkaista kaikkia pohtimaan omia kulutustottumuksiaan tekemällä elämäntapatestin ja miettimään niitä muutoksia, joita itse voisi arjessaan tehdä.

Teemme kamarina syksyn aikana myös oman Sitoumuksemme.

Esimerkkejä elämäntapatesteistä:

Sitoumus2050 elämäntapatesti (sama kuin Sitran elämäntapatesti): https://sitoumus2050.fi/elamantapatesti/testi

Ilmastodieetti: https://ilmastodieetti.ymparisto.fi/ilmastodieetti/
Ilmastolaskuri: http://www.ilmastolaskuri.fi/fi