Tulevaisuuden johtajan tärkeimpiä taitoja ovat empatia, luovuus ja kuunteleminen

Miltä työelämä näyttää viiden vuoden päästä? Entä millainen on hyvä johtaja? Tulevaisuuden työelämä herättää paljon kysymyksiä. Keskuspuiston Nuorkauppakamarin, Microsoftin ja Demos Helsingin kanssa yhteistyössä toteutetussa selvityksessä tutkittiin tulevaisuuden työelämää.  Selvitys antoi vastauksen ainakin muutamiin meidän huulilla pyörineisiin kysymyksiin. Lähtökohtaisesti nuorkauppakamarilaiset ajattelevat tutkimuksen mukaan tulevaisuuden työelämästä positiivisesti. Tutkimuksessa selvisi myös, että työyhteisön merkitys säilyy, vaikka työ muuttuisikin yhtä digitaalisemmaksi tulevaisuudessa.

Kaksiosaiseen selvitykseen kuului kyselytutkimus ja työpaja. Kyselytutkimukseen vastasi 240 nuorkauppakamarilaista ympäri Suomea. Kyselyn lisäksi KASVA!-kokouksen yhteydessä toteutettiin työpaja, jossa tutkimuksen vastauksiin syvennyttiin entisestään. Tulosten perusteella johtajalta odotetaan tulevaisuudessa tiimin toiminnan koordinointia ja mahdollistamista – myös digitaalisessa ympäristössä. On tärkeää tarjota työkalut ja oikea ympäristö työskentelylle. Johtajan empatiakyky ja ihmissuhdetaidot korostuvat, kun osa suorittavista tehtävistä siirtyy tekoälylle, jolloin työn kuormittavuuden itse asiassa odotetaan kasvavan, kun entistä suurempi osa työstä on ns. vaativaa ajatustyötä.

Tutkimuksen tuloksia tarkastellessa tulee mieleen, että nuorkauppakamari tarjoaa hyvät eväät tulevaisuuden työelämälle. Koulutukset ja projektit tarjoavat runsaasti kehittymisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi kamariprojektin projektipäällikkönä joudut hyödyntämään ihmissuhdetaitojasi oikein toden teolla, kun ihmisiä ei voi motivoida toimimaan rahalla. Jokaisen on löydettävä motivaatio ja merkitys tekemiselle itsestään ja projektipäällikön tehtävä on tukea tiimiä yhteishengen muodostamisessa.

Lue koko tutkimusraportti täältä.

Lisätietoja:

Minna Karjalainen, tiedottaja, Keskuspuiston Nuorkauppakamari
lio(a)keskuspuisto.org
puh. 040 0784452