HEL – UnTrashed herättelee miettimään myös omaa kulutustasi

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa, jonka kunniaksi syyskuun Wednesday Club järjestettiin Hävikkiruokaravintola Loopissa osana HEL – UnTrashed -hyväntekeväisyysprojektia. Ex-tonnikamarilainen, From Waste to Taste -yhdistyksen toiminnanjohtaja Satu Vainio kertoi meille ruokahävikistä ja Loopin toiminnasta. Raaka-aineet Loopiin tulevat yhteistyökumppaneiden hävikistä. Päivittäin Loopin auto kiertää tietyt kaupat ja kerää mukaan hävikkiin menevää ruokaa. Loopin kokit pääsevät vasta samana aamuna miettimään raaka-aineiden saavuttua, että mitä lounaaksi tarjotaan. Siinäpä vaaditaan osaavia kokkeja! Hävikkiruoka ei tarkoita pilaantunutta ruokaa, vaan esimerkiksi niitä yksinäisiä banaaneja tai tomaatteja, joissa on jokin kauneusvirhe, jonka vuoksi kuluttajat eivät niitä osta. Monet kaupat ja ravintolat ovat jo hyvin heräämässä hävikkiruokan vähentämiseen, mutta tietoisuutta haluttaisiin levittää myös kotitalouksien piirissä. Sadun vinkki ruokahävikin vähentämiseen on ruoan tilaaminen netistä. Kun teet ostokset kerran viikossa kotiinkuljetettuna, joudut miettimään viikon ruokalistan ennakkoon eikä heräteostoksia juuri tule.

 

Mikael Aminoff ja Satu Vainio kertoivat Baltic Sea Action Groupin ja From Waste to Taste -yhdistyksen toiminnasta Wednesday Clubissa

Wednesdayn toisena puhuja oli Keskuspuiston senaattori Mikael Aminoff. Mikael puhui Itämeren tilasta ja siitä, mihin Baltic Sea Action Group (BSAG) pyrkii toiminnassaan. Sekä Mikael että Satu peräänkuuluttivat puheissaan yritysten merkitystä muutoksessa. Molempien mielestä muutoksen aikaansaamiseksi on tehtävä fiksua liiketoimintaa, jotta muutos on kestävällä pohjalla ja vaikuttaa oikeasti. BSAG haluaa tuoda saman pöydän ääreen poliitikot, tieteenharjoittajat ja yritykset, jotta Itämeren suojelussa ja sen tilan parantamisessa päästään kestäviin tuloksiin. Yhteistyöllä yksi plus yhden summa on aina enemmän kuin kaksi! Mikael näkisi mielellään yhteistyön Itämerta ympäröivien maiden välillä kasvavan, jotta kehitysrahat voitaisiin käyttää järkevästi keksimättä pyörää uudelleen jokaisessa maassa.

 

Keskuspuiston Nuorkauppakamari haluaa haastaa jokaisen meistä miettimään omia kulutustottumuksiaan. Mitkä ovat niitä kuluttavimpia elämäntapojasi ja miten voisit itse vaikuttaa siihen, mitä jätät jälkeesi tuleville sukupolville? Voit lähteä liikkeelle vaikkapa tekemällä tämän Sitran elämäntapatestin!

 

Hävikkiruokaravintola Loop tekee hävikkileivästä olutta yhdessä KePun senaattorin Juha Sinisalon yrityksen Brewniversen kanssa. Uusi erä on saatavilla pian Loopista!

HEL UnTrashed on yleishyödyllinen hyväntekeväisyysprojekti joka liittyy JCI World Cleanup Day maailmanlaajuiseen siivouspäiväoperaatioon. HEL -UnTrashed tapahtuman tavoitteena on luoda parempaa tietoisuutta ympäristömme tilasta ja sen käytöstä. HEL -UnTrashed viikko pitää sisällään ympäristöaiheista ohjelmaa, viikko huipentuu 15.9. ilmaiseen tapahtumaan Helsingin keskutassa. Lisätietoa viikon tapahtumista löydät HEL UnTrashed Facebook-sivulta. HEL – UnTrashed viikon järjestää Helsingin nuorkauppakamari yhteistyössä Keskuspuiston ja muiden Helsingin kamareiden kanssa.