Senaatti Yllätti 19.5.2016!

Tapasimme Senaatintorilla aurinkoisessa kelissä ja nautimme lähtömaljat Senaatintorin historiakeskustelun kera. Senaatintori ympäristöineen muodostaa Helsingin vanhan ydinkeskustan.

WP_20160519_17_35_54_Pro

Sen alueella sijaitsevat kantakaupungin vanhimmat rakennukset, kuten 1757 valmistunut Sederholmin talo. Helsingin keskusta on sijainnut Senaatintorin alueella siitä lähtien, kun kaupunki vuonna 1640 siirrettiin nykyiselle paikalleen. Senaatintorin loivat 1800-luvun alkupuoliskolla Helsingin monumentaalikeskustan suunnittelijat, asemakaavoittaja Johan Albrecht Ehrenström ja arkkitehti Carl Ludvig Engel, paikalle missä aiemmin oli sijainnut vaatimaton Suurtori rakennuksineen.

WP_20160519_17_35_23_Pro
Tämän jälkeen kävelimme kohti arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa ja vuonna 1962 valmistunutta Stora Enson pääkonttorirakennusta. Rakennuksen julkisivu muodostuu suurista neliönmuotoisista ikkunoista. Uspenskin katedraalin suuntaan talossa on syvennys, joka Aallon ajatuksen mukaan antaa tilaa monumentaaliselle kirkkorakennukselle. Toiseksi kerrokseen liittyy laaja terassimainen oleskelutasanne. Rakennuksen julkisivumateriaaliksi hän valitsi italialaisen Carraran marmorin, jota myöhemmin käytettiin myös vuonna 1971 valmistuneessa Finlandia-talossa. Myös muut julkisivumateriaalit ovat arvokkaita: sokkeli rakennettiin graniitista ja metalliset osat ovat kuparia tai messinkiä. Keväällä 2010 Uudenmaan ELY-keskus päätti suojella rakennuksen rakennussuojelulain nojalla. Perusteluina olivat muun muassa suunnittelija Alvar Aallon kansallinen merkitys sekä rakennuksen rakennustaiteellinen erityisarvo.

WP_20160519_20_04_08_Pro

Tilaisuuden emäntinä toimivat Area Sales Director Anne Lagus (Senaattori #55752 Keski-Uudenmaan nkk) ja  VP Marketing Katariina Tanner, jotka avasivat meille Stora Enson nykytilaa, uudistumista ja haasteita. Esitys herätti mielenkiintoista keskustelua ja läksiäislahjaksi saimme hienot sinivalkoiset kisapipot.

Kiitos kaikille aktiivisesta osallistumisesta sekä Annelle ja Katariinalle mielenkiintoisesta vierailusta.