After work olutnoviisin silmin

Torstaina 19.2. Keskuspuistolaiset kokoontuivat vuoden ensimmäiseen After Work -tilaisuuteen. Päivän aiheena oli oluet ja väkeä oli liikkeellä runsain mitoin, niin paljon että enempää ei olisi mahtunutkaan. Minä en ole koskaan oppinut juomaan olutta, mutta Kepu-hengessä lähdin kokeilemaan uutta.

Senaattorimme Juha Sinisalon johdatti meidät erinomaisesti olueiden maailmaan. Juha on pitkänlinjan olutmiehiä ja jossain vaiheessa totesi, että miksi maksaa paljon hyvästä oluesta kun sitä voi tehdä itse niin helposti. Tästä ajatuksesta muodostui Brewniverse, joka tarjoaa oluisiin ja oluen tekemiseen liittyvää koulutusta.

Juha ja toinen Brewniverseläinen Jani, kertoivat meille oluen valmistuksesta ja oluttyypeistä sekä raaka-aineista joita pääsimme itse hypistelemään. Oluen tekeminen vaikuttaa tosiaankin hyvin helpolta kunhan ymmärtää perusasiat.

Perusfaktojen jälkeen siirryimme varsinaiseen oluiden maisteluun. Juha oli valinnut meille maisteltavaksi neljä hyvin erityyppistä olutta: Suomalaista pienpanimon lageria, belgialaista vehnäolutta, yöntummaa stouttia ja IPA-olutta. Olutnoviisina olin todella yllättynyt miten hurjan erilaisia nämä oluet olivat, varsinkin kun ottaa huomioon kuinka yksinkertainen valmistusprosessi on. Pienet valinnat prosessin aikana ratkaisevat lopputuloksen.

Tilaisuuteen osallistuneiden oluen ystävien maisteluannoslasit tyhjenivät nopeasti. Noviisina minulle kuitenkin erityisesti stout ja IPA eivät vielä makuina auenneet. Lager ja venhäolut maistuivat paremmin ja erityisesti vehnäolutta voisin olla valmis kesäisellä terassille tilaamaan.

Kaikkiaan tilaisuus oli oikein mukava. Hauskinta on, että Keskuspuiston olutmatka ei pääty tähän, vaan tulemme jatkamaan aiheen parissa. Tervetuloa mukaan!

PRES Anni Rasinen