Tunnelmia Monte Carlon Eurooppakokouksesta

SatamaMonacosta tulee välittömästi mieleen kauniit ihmiset, Formula Grand Prix, järjettömän kokoiset luksusjahdit ja ihanat nopeat autot… 🙂 Mielikuva ei tuottanut pettymystä, kaupunki oli kaikessa jopa hieman enemmän ja pröystäilevämpi kuin mitä olin kuvitellut. Tällä paikkakunnalla siis osallistuimme vuoden 2013 JCI Eurooppa konferenssiin.

Saavuimme Cinque Terrasta junalla Riikan kanssa keskiviikkona turkoosin värisen meren seuratessa matkaamme junan vasemmalla puolella. Riviera on täynnä ihania pieniä kaupunkeja, joissa talot ovat pastellisävyisiä ja veneet hohtavan valkoisia satamissaan. Monaco 2Avajaisseremonian ehdoton kohokohta oli Ruhtinas Albertin saapuessa paikalle, tyylilleen ominaisesti kauniiden naisten ympäröimänä. Viileästä säästä huolimatta tunnelma oli lämmin ja seremonia huipentui Albertin tervehdyssanoihin. Siirryimme puheen jälkeen Monacon kamarin järjestämään tervetulojuhlaan. Illan teemana oli sirkus ja tarjoilut olivat myös sen mukaiset; hampurilaisia, hot dogeja, jäätelöä ja hattaraa.

Monaco 1Torstaina keskityimme tutustumaan kaupunkiin. Kävimme Ruhtinaan linnassa sekä kävelimme pitkin vanhan kaupungin katuja ja puistoja kauniissa auringonpaisteessa.

Ennen iltajuhlaa ehdimme tutustua uusiin ystäviin Glasgow´n ja Edinburghin kamareista Skotlannista ja taisipa joukossa olla muutama oululainenkin. Iltajuhlasta bongasimme hollantilaisia twinning-ystäviämme Haarlemista. Juhlat oli järjestetty ihanassa yökerhossa, jossa oli laiturimainen terassi merelle. Mikäs sen mukavampaa kesäiltana kuin tanssia tähtitaivaan alla.

Hannu MonacoPerjantai alkoi jännittävissä tunnelmissa, kun heti aamusta menimme kuuntelemaan ja kannustamaan PRES Hannua puhekilpailussa. Hannun puhe oli loistava, mutta harmittavasti se ei silti riittänyt jatkoon. Puhekilpailun voiton nappasi Tanskan edustaja.

Suomalaiset kunnostautuivat päivän aikana myös Debattikisassa, josta voittopokaali luovutettiin Suomen joukkueelle lauantain Palkintogaalassa. Suomalaiset olivat näkyvästi ja menestyksekkäästi mukana myös urheiluareenoilla, jossa meillä oli osallistujia niin tenniksessä, keilailussa kuin jalkapallossakin.

Monaco 3Ennen Iltajuhlaa kävimme kuuluisalla Monte Carlon Casinolla. Itse rakennus on huikea, ja jo siksikin näkemisen arvoinen. Sisäänpääsy oli ilmainen, mutta kuten muutamat kamariystävämme saivat todeta, sai siellä rahaakin ihan mukavasti kulumaan.

Iltajuhla oli Maltan kamarin järjestämä, koska he vuorostaan isännöivät ensi vuoden Eurooppa kokousta. Harmillisesti tunnelma jäi ehkä hieman latteaksi hassusta juhlatilasta johtuen, mutta jo muutamissa kansainvälisissä kokouksissa käyneenä voin kertoa, että ikinä ei ole juomatarjoilu ollut yhtä toimivaa kuin näissä Maltan juhlissa, tuopit suorastaan tuotiin käteen.

Lauantaina menimme heti aamusta kuuntelemaan Keynote puheita. Vaikka kaikki puhujat olivat omilla aloillaan ansioituneita, suurimman vaikutuksen teki Felix, 14- vuotias kaunopuheinen nuorimies, joka on päättänyt pelastaa maailman yksi puu kerrallaan. Lisää Felixistä ja ”Plant for the Planet”-projektista

GaalaIltagaala oli hienosti järjestetty ja ruoka parasta mitä olen koskaan konferenssien gaaloissa nauttinut; hanhenmaksaa, tryffelivaahtoa, vasikan filettä ja kakkuja…

Monaco ylitti kaikki odotukset ja se ei ole ollenkaan pikkujuttu ottaen huomioon, että odotukset olivat lähtökohtaisesti järjettömän korkealla.

Totuttelu arkeen vie aikansa ja aamuherääminen on paljon tahmeampaa, kun herätyskellona ei olekaan enää Lamborghinin murina. Jos keksit, mistä saisin sen herätysääneksi puhelimeen, voit laittaa vinkin sähköpostitse osoitteeseen lom@keskuspuisto.org . Seuraavaa reissua odotellessa lohduttaudun katsomalla Lamboja Top Gear-jaksoissa

Monaco-terveisin LOM Niina