Ensimakua KePun jäsenlehteen vuonna 2010

Uusi vuosi Pietarissa nuorkauppakamarin tyyliin

(Tämä sama juttu ilmestyy myös kevään 2010 lehdessä)

Teksti: Ulla Kaleva

Matka Pietariin alkoi uuden vuoden aattona Helsingin asemalta klo 7.23. Sibelius-junaan  nousi yhdeksän keskuspuiston nuorkauppakamarilaista sekä yksi tutustuja. Matkaan lähtivät Taru Hautala, Mari Korhonen, Riikka Koskelainen, Heikki Pelkkikangas, Niko Papula Sini Saarenheimo, Niina Sallanen, Tarja Turkki ja Mikko Voutilainen. Samaan junaan sattui mukaan myös Marin ystävä Mila, joka oli tehnyt meille etukäteen ravintolavaraukset jokaiselle illalle.

Idea uuden vuoden vastaanottamisesta Pietarissa oli syntynyt jo syyskuussa, kun Sini, Tony ja Riikka palasivat Naantalin aurinkoisesta aluekonferenssista syyskuun lopussa. Kylpylä oli osoittautunut loistavaksi paikaksi ja kylpylään haluttiin majoittautua myös, kun juhlittiin uuden vuosikymmenen alkua. Niinpä hotelliksi valikoitui Sokos Hotel Palace Bridge Vasilin saaren päässä. Hotelli tarjosi mukavien huoneiden ja kuohuviiniaamiaisen lisäksi myös kylpyläpalveluja, erilaisia saunoja ja uima-altaita. Matkaohjelmassa oli kylpylähotellin ja hyvien päivällisten lisäksi tapaaminen Pietarin nuorkauppakamarilaisten kanssa, Pähkinänsärkijä -baletti Marinski –teatterissa sekä tutustumista kaupunkiin.

Pietarissa Suomen asemalla meitä vastassa oli Pietarin nuorkauppakamarin edustajan Ville Linnala, joka toivotti meidät tervetulleeksi Venäjälle ja toimi sen jälkeen paikallisoppaana matkan ajan. Ilman tätä paikallistuntemusta olisi moni asia jäänyt näkemättä ja kokematta. Majoittauduttuamme hotellille lähdimme Villen johdolla syömään lounasta, jonka oli tarkoitus olla kevyt ennen varsinaista illallista. Onnistuneena aloituksena upealle matkalle Evrazia -sushiravintolassa sattui olemaan Happy hour, joten niin tilatut ruuat kuin juomatkin sai tuplana.

Ilotulitus ammuttiin Vasilin saaren päästä, suoraan yläpuolellemme ja lähellä hotellia. Vuosikymmenen vaihtuminen Pietarissa oli huikeaa nähtävää. Suomeen verrattuna ilotulituksessa oli sekin hyvä puoli, että kukaan katsojista ei ampunut omia raketteja. Miljoonakaupungissa tämän käytännön ymmärtää hyvin.

Milan varaamat ravintolat edustivat entisen Neuvostoliiton alueen ruokakulttuureja. Ensimmäisenä iltana Gruusialaisia lihavartaita, seuraavana Venäläistä ruokaa kabareessa ja viimeisenä iltana Ukrainalainen ravintola, jossa meitä viihdytti lauluryhmä ukrainalaisella musiikilla. Oli todella hyvä, että etenkin ensimmäisen illan varaus oli tehty etukäteen, sillä uusi vuosi on venäjällä vuoden suurin juhla, ja ravintolat on usein varattu jo paljon etukäteen.

Virallisen ohjelman lisäksi tutustuimme Eremitasin taidemuseoon ja ihastelimme talvista kaupunkia. Viimeisenä iltana tapasimme Pietarin nuorkauppakamarin edustajia. mm Alina Khusnutdinova, Bernhard Weidinger Alexander Konstantinov, Elena Leontyeva ja Nina Glukhova. JCI St.Petersburg on uusi, vasta vuosi sitten perustettu, mutta aktiivinen nuorkauppakamari. Se sai syyskuussa 2009 “The best new local JCI chapter in Europe in 2009” –tunnustuksen. Ilta päättyi upeaan limousineajeluun Pietarin keskustassa ja nähtävyyksillä. Sitkeimmät juhlijat pääsivät vielä limousinen kyydissä Pietarin keskustan yökerhoon ja Bernhardin opastuksessa sisälle.

Pakkanen paukkui Pietarissakin, mutta tunnelma oli lämmin. Päätin tutustua tarkemmin sekä kaupunkiin että matkan järjestäneeseen nuorkauppakamariin, joten hakemukset sekä monikertaviisumia varten että Keskuspuiston nuorkauppakamarin jäseneksi ovat työn alla. S novim godom, eli hyvää uutta vuotta 2010. Ulla Kaleva – mukana ollut tutustuja, joka kuuli matkalla ensimmäisen kerran nuorkauppakamaritoiminnasta, mutta vakuuttui heti ja päätti jättää koejäsenhakemuksen.